Ahad, 26 Mei 2013

masak lemak cili api pucuk ubi dan tempe peram

kebanyakan kita hanya menggunakan tempe yang elok-elok, yang putih melepak untk di goreng di gulai tetapi selalu mengetepikan tempe yang sudah mula lembik dan hilang warna putihnya.

tetapi sebenarnya tempe yang di peram ( sengaja di biarkan busuk), memang baunya agak busuk, tetapi bila kita dah tumis, baunya akan hilang langsung.

Bahan-bahannya ialah:

1.beberapa biji tempe yang sudah di peram
2.pucuk ubi
3.santan kelapa
tempe peram
4.ikan bilis
5. bawang merah - blender
6.cili api - blender.
7.garam
8. minyak untuk menumis.

cara memasaknya:

1. potong tempe ikut suka
2. pucuk ubi di rendam dama air garam dan di ramas beberapa kali.
3. tumis bahan-bahan blen dan juga ikan bilis.,
4 masukkan tempe dan  ditumis  dalam anggaran 15 minit..
5. masukkan pucuk ubi, gaul rata dan tambah 3 gelas air, biar hingga mendidih.
6. maukkan santan, garam dan serbuk perisa jika suka. biar hingga mendidih sekali lagi.
7. setelah menggelegak-siap untuk di hidangkan.

2 ulasan:

  1. enak kan Mira. tempe ne seng wes mambu kan...walah enak ea...negeleh terus

    BalasPadam
  2. yo enakk.. tapi wong saiki wes bodo orak doyan...

    BalasPadam