tetapi sebenarnya tempe yang di peram ( sengaja di biarkan busuk), memang baunya agak busuk, tetapi bila kita dah tumis, baunya akan hilang langsung.
Bahan-bahannya ialah:
1.beberapa biji tempe yang sudah di peram
2.pucuk ubi
3.santan kelapa
tempe peram |
5. bawang merah - blender
6.cili api - blender.
7.garam
8. minyak untuk menumis.
cara memasaknya:
1. potong tempe ikut suka
2. pucuk ubi di rendam dama air garam dan di ramas beberapa kali.
3. tumis bahan-bahan blen dan juga ikan bilis.,
4 masukkan tempe dan ditumis dalam anggaran 15 minit..
5. masukkan pucuk ubi, gaul rata dan tambah 3 gelas air, biar hingga mendidih.
6. maukkan santan, garam dan serbuk perisa jika suka. biar hingga mendidih sekali lagi.
enak kan Mira. tempe ne seng wes mambu kan...walah enak ea...negeleh terus
BalasPadamyo enakk.. tapi wong saiki wes bodo orak doyan...
BalasPadam