Selasa, 27 Januari 2015

Jamu Kencur dan Lempeng tapai kukus berlauk

 Untuk minuman anda di pagi hari selepas letih dan lesu mengerjakan kebun dan kerja harian.
Bahan-bahan
3 sdm Beras yang di sangrai
1 ruas halia- seeloknya gunakan halia bara
2 sdm air asam jawa.
½ ketul gula melaka.
2 cawan air
Sedikit garam.

Cara membuatnya
mula-mula beras disangan (disangrai), selanjutnya ditumbuk sampai halus
halia, kencur-cekur di tumbuk halus dan kemudiannya dimasak bersama air dan juga asam jawa setelah menggelegak ditapis dan bolehlah di minum.
Dapat menghilangkan lenguh-lenguh badan dan juga melegakan batuk
menikmati jamu hasil tangan sendiri adalah satu kepuasan berbanding membeli disamping kita boleh berjimat



Lempeng Tapai Kukus berlauk
bahan-bahannya
3 ketul tapai ubi
5 sdm tepung beras
5 cawan air
garam.

cara membuatnya.
 masukkan kesemua bahan dalam pengisar dan kisar hingga halus  dan lembut.
kemudiannya  masukkan dalam bekas yang anda suka dan kukus selama 20 minit.

untuk lauknya.
terpulang kepada anda, anda mahu menggunakan ayam daging atau hanya telur dan sedikit kucai spt dalam gambar saya..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan