Rabu, 8 Jun 2011

jantung tidak lebam.



Memandangkan ramai teman-teman yang mula mengikuti masakan-masakan saya, blog ini saya hasilkan bukan sahaja untuk masakan tetapi apa juga jenis perkara berkaitan dgn perkara-perkara yang melibatkan pusat rumahtangga iaitu dapur.


dapur sangat besar fungsinya dalam kehidupan. banyak cerita di sebalik dapur yang boleh kita jadikan contoh dan ambil iktibar darinya...


jantung pisang tidak lebam.


sering kali bila kita merebus jantung pisang kita akan mendaati jantung iang kita lebm sampai lah ke tengahnya dan secara tak langsung menghilangkan selera....kalau sudi cuba cara saya...

1. jerangkan air dalam periok bersama 2 atau 3 keping asam jawa.

2. biarkan dia betul2 menggelegak.

3. potong jantung pisang- buat kelopak luarnya anggaran 3-4 kelopak

4. masukkan sedikit garam

5. masukkan jantung piang dan rebuslah sampai masak.

6. buang air panas dan terus ganti dengan air sejuk.

7. angkat bila anda sudah bersedia untuk menghidangkannya.

bila anda potong, anda akan dapati jantung pisang anda putih dan tidak lebam.


bagi mereka yang suka berulamkan jantung pisang mentah.anda hanya perlu, memotongnya kepada dua bahagian dan kemudiannya rendam dalam air garam yang dicampur sedikit kapur.ianya bukan sahaja mengelakkannya menjadi lebam, tetapi jantung pisng bertambah rangup dan sedap..

selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan