Selasa, 21 Oktober 2014

KEPAK AYAM MASAK KAREMAL BAWANG

Selepas keluar dari hospital saya dinasihatkan untuk mengambil beras perang... aduhhh beras ini memangnya kureng sadikit sedapnyaa dibandingkan dengan beras biasa. namun bagitulah yng baik itu selalunya kurang malah kadang tak sedap langsng.

saya mencuba berbagai lauk. Alhamdulillah hari ini saya jumpa lauk yang sedap dipadan kan dengan beras ini. saya namakanKepak  Ayam masak karemel bawang.

Bahan-bahannya

2 pasang kepak ayam
1 batang lobak merah
5 biji kentang
10 biji bawang besar
1  labu bawang putih
1  cawan daun bawang
1 sudu serbuk kayu manis
4 cawan air
1 suduparutan kulit lemon
garam ikut rasa
3 sudu makan minyak untuk menumis

Cara membuatnya.

1. kepak ayam di bersihkan dan potong ikut suka.
2. Bawang besar dan bawng putih dimayang.
3. panaskan minyak dan kemudiannya masukkan kesemua bawang  dan serbuk kulit kayu manis kacau dan kemudiannya tutup kuali/ periok. biarkan dalam 10 minit. kacau semula.
4. masukkan ayam.kacau rata . masukkan 4 cawan air, lobak dan kentang yang telah dipotong.tutup semula periok.
5.masukkan parutan kulit lemon serta garam, kacau rata.
6. bila kering masukkan daun bawang.
Kepak Ayam masak karemal bawang
bukan sahaja enak dimakan bersama nasi tetapi juga enak dimakan bersama roti dan juga di buat pencecah lempeng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan