Rabu, 29 Oktober 2014

spinech poh Choy goreng

Spinech Poh Choy merupakan sejenis bayam yang selalu dimasak oleh kaum cina, masyarakat kita jarang menggunakannya dalam masakan, tidak tahu mengapa sedangkan ianya sejenis sayuran yang enak dan berkhasiat terutamanya vitamin c dalam sayuran berdaun
 hijau.

Saya suka sayur ini terutamanya bila di goreng dengan daging cincang.

Bahan-bahan yang saya gunakan.

2 ikat Poh Choy
1 cawan daging cincang
1 cawan bawang yang sudah di mayang
1/2 cawan bawang putih mayang
2 sudu lada hitam
minyak untuk menumis
garam ikut suka

caranya mudah sahaja>

siang dn basuh bersih sayur, asingkan batang dan daunnya.kemudiannya panaskan minyak dalam  kuali/periok dan masukkan bawang dan juga bawng putih, biar hingga keperangan tetapi jangan sampai hangus.Kemudian masukkan lada hitam, kacau rata.barulah masukkan daging cincang, gaul sebati dan biiarkan sekejap hingga daging masak baru ditambah dengan 1/2 cawan air.

masukkan pula batang sayur, kacau anggaran 5 minit baru masukkan daunnya, kacau sahingga semuanya layu dan berkilat, masukkan garam. kemudiannya bolehlah diangkat.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan