Jumaat, 24 Oktober 2014

RENDANG DARAT PEGAGA LADA HITAM

Rendang darat sangat sesuai untuk mereka yang dalam berpantang sama ada  berpantang kerana bersalin ataupun menjalani pembedahan.

Bahan-bahan yang anda perlukan adalah:

1/2 kilo daging
2 ikat pegaga.
4 sudumakan lada hitam yang telah di tumbuk
2 sudumakan  bawang putih dimayang
3 sudumakan bawang besar dimayang
3 sudu makan halia tumbuk
2 sudu makan lengkuas tumbuk
1 mangkok santan
garam ikut suka

cara memasaknya

daging dipotong ikut suka an direbus hingga empok.
setelah daging empok masukkan semua bahan termasuk keseluruhan  pegaga yang telah di potong terlebih dahulu.
masukkan garam ikut suka.
masak sahingga kering.


mudahkan.

sedap dimakan bukan sahaja dengan nasi tetapi juga dengan roti.
jika anda tak suka daging, boleh gunakan ayam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan